Meztelen Jóga

Minden héten kedd reggel 8:00-tól 9:00-ig.

Részvételi díj: 3.000 Ft

A hatha jógával 2003-ban találkoztam először, akkor mentem el az első jóga foglalkozásra, ami az egész életszemléletemet, a gondolkozási struktúrámat megváltoztatta és irányt mutatott ezen az úton. Fontosnak gondolom, hogy ne csak érezzük, hanem tudjuk is, hogy mit miért csinálunk, hogy rálássunk a rendszer működései mögött lévő nagyobb összefüggésekre. Lényeges, hogy értsük a saját mikrokozmoszunkban (test, lélek, szellem) és a körülöttünk lévő makrokozmoszban zajló folyamatokat, hisz a kettő kölcsönhatásából bontakozik ki az életünk, amit ha értünk pozitív irányba tudjuk mozdítani.

Miért a meztelen jóga?

A meztelenséget tekintve jelentős hatással volt rám az az élmény, amikor évekkel ezelőtt először voltam egy naturalista kempingben. (Azóta is, ha tehetem csak ilyen helyen nyaralok.) Akkor tapasztaltam meg, vagyis tudatosult erősen bennem az, hogy azáltal, hogy a ruhát viseljük a személyiségünk egy részét mutatjuk csak, azt amit mutatni akarunk és azt amelyik részünkkel éppen azonosulni tudunk. Ez is az önmagunk kifejezésének egy módja, ugyanakkor be is határoljuk magunkat, mert a stílus, amit kifejezünk a felületen az egyes ruhadarabokkal, vagy kiegészítőkkel visszahat a belső állapotunkra és a viselkedési mintáinkat is befolyásolja. Tapasztalataim szerint ilyen környezetben az emberek közötti kapcsolatfelvétel is mélyebb szinten történik, mert a test szabaddá tételével a lélek is felszabadul. Már az, hogy reggel nem kellett azon gondolkodjak, hogy mit vegyek fel egyfajta megszabadultság érzéssel töltött el. (Pedig amúgy nagyon szeretek öltözködni.) Ebben az állapotban jógázni sokkal eredményesebb, mivel nagyobb befogadóképesség jelenik meg és az oldás lehetősége is nagyobb. (Megjegyzem, hogy a nem hagyományos, a szokványostól eltérő megtapasztalásnak már önmagában is van egy pezsdítő, felszabadító ereje.)

A meztelenül végzett jóga gyakorlás során a fizikai test a maga természetességében jelenik meg és ez jelentősen hat a lélek állapotára is. Spontán módon lélek szintjén is egy natur, valós, letisztult minőség ébred meg, ami előmozdítja a saját korlátozó félelmeinken való túllépést. Hozzájárul önmagad mélyebb szintű elfogadásához és segít harmóniába kerülni saját mikrokozmoszoddal. A fizikai test lecsupaszításával, felfedésével, azzal, hogy azt a maga természetességében viseled a lelked is kinyílik és nyitottabbá válik. A nyitottabb állapot hatására befogadóbbá válsz, így könnyebben kapcsolatba tudsz kerülni a kifinomultabb energiaformákkal. Ez az állapot segíti az önmagad felé fordulást, a befele figyelést, egy emelkedett lelkiállapot megjelenését. A fizikai test szabaddá tételével, mintha az egónk egy részétől is megválnánk és ez egy szabadabb, korlátoktól mentes lelkiállapot kialakításához vezet. A belső harmónia és egységállapot kialakítása pedig az élet minden területén pozitívan hat.

A jóga foglalkozáson a bemelegítő gyakorlatokat követően a hatha jóga testtartásaira az aszanákra épülő gerincjóga gyakorlatokat végzünk, majd az órát relaxációval zárjuk.

Azt javaslom, hogy ha ezek a gondolatok valamilyen okból felkeltették az érdeklődésedet, azért, mert megérintett a mélyebb tartalom, vagy amiatt, mert kíváncsivá tett a szokványostól eltérő megtapasztalás lehetősége, de akkor is, ha ellenérzést vált ki belőled ez a fajta tapasztalatszerzés (az is egy érintettség), vagy egyszerűen a „miért ne…” hozzáállás motivál gyere el és próbáld ki.

A meztelen jógán való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges, legalább egy nappal korábban.

Balatoni Brigitta

(Aarushi)

hétfőtől-vasárnapig: 9:00-21:00

📱 +36 30 273 8959

📧 brigi@intimter.hu

📍 1112 Budapest, Cseresznye utca 60.